Gepost door: Paula | 1 juli 2009

Thuisonderwijs en Schooluitval

P7022822Thuisonderwijs  &  Schooluitval  &  Buitenschools Onderwijs

Wanneer je met thuisonderwijs begint of wanneer je besluit je kind van school thuis te houden, is daar ineens de vraag: ‘En nu?’

Je wordt geconfronteerd met een nieuw organisatorisch, financieel en educatief landschap. Dit stuk zal niet gaan over de juridische aspecten van schooluitval of thuisonderwijs. Daarover kun je diverse thuisonderwijs-pagina’s op het Internet raadplegen.
Ouders starten meestal geleidelijk met thuisonderwijs als hun kind(eren) nimmer op school hebben gezeten. Knutselen leidt tot tekenles, voorlezen wordt lezen en rekenen volgt op cijfers leren schrijven. Blijft je kind onverwachts thuis van school, dan is dat meestal als gevolg van een stressvolle tijd.

Voor  kinderen die door school getraumatiseerd zijn, luidt het advies; neem rust. Laat het kind zichzelf hervinden. Ga er op uit of plan een vakantie maar ga niet direct aan de slag met onderwijs. Ontstress. Ont-school. Zoek de natuur op. Ga naar het strand. Ga samen tuinieren. Bouw samen een vogelhuis. Stel je kind vooral gerust. Hoe eerder het kind tot rust komt, hoe beter.

De mis-match met school ondermijnt vaak het zelfvertrouwen van een kind. Help negatieve emoties te bestrijden door in de geschiedenis van privé-onderwijs en school te duiken. Privé-onderwijs was en is normaal. Niet alleen voor rijke leerlingen of voor leerlingen die ver van een school wonen maar ook voor diegene die beter leren zonder school. Maak van tegeltjes-wijsheid ‘Daar waar een deur dichtgaat, gaat een andere open’ een mantra.

Geen brainwash is zo effectief als die van de noodzaak van schoolgang. We kunnen nauwelijks nog aan onderwijs denken zonder te denken aan school. Er is een verschil tussen de schoolplicht en de leerplicht. In Nederland bestaat schoolplicht maar in omringende landen bestaat leerplicht. Zolang een leerling aantoonbaar leert, hoeft dat niet binnen de muren van een school te gebeuren. School is niet zo elementair als gedacht wordt. Het is een vorm van onderwijs, maar er zijn meer vormen van onderwijs mogelijk dan school.

Scholen moeten massa’s opleiden tot goede werknemers. Wanneer je kind niet floreert in dat massale klimaat dan zal een andere wijze van onderwijs aangeboden moeten worden. Nadat de nodige rust in acht is genomen en je kind minder overspannen is, kun je je gaan oriënteren op alternatief onderwijs.

Probeer niet bevangen te worden door het gevoel alles morgen op orde te hebben. Dit is de tijd waarop men tegen zichzelf moet zeggen: ‘Stapje voor stapje’. Eén van die stapjes is lezen over alternatieve onderwijsvormen. Lees een aantal boeken hierover en gebruik ook het Internet als informatiebron.

Probeer te lezen van of over Charlotte Mason. Haar werken zijn geheel kosteloos beschikbaar op het Internet . Bekijk eens het Basisschoolboek (Nederlandse of Vlaamse versie). Bekijk de websites van de Wereldschool, NVvTO, Startpagina Thuisonderwijs en surf naar sites onder de zoektermen: Hoogbegaafd, Thuisonderwijs, Home-Education, Home Schooling en Alternative Learning, Alternatief Leren. Bestudeer ook privé-scholen, alternatieve scholen, afstandsonderwijs of online-learning. Wanneer je tot Engelstalig thuisonderwijs besluit zijn ook de sites van de Well Trained Mind, het Latin-Centered-Learning en Sonlight informatief. Enkele web-links volgen onderaan. Deze oriënterende weken staan in het teken van vernieuwend en ‘uit de box’ leren denken over school en onderwijs.

Deze tijd verlangt niettemin ook duidelijke afspraken over hoeveel televisie, computer en of game-tijd een kind is toegestaan. Het minimale! Wees hierin buitengewoon gedecideerd. Televisie, computer en games dragen weinig tot niets bij aan het herstel van leergierigheid en creativiteit.

Zodra je ziet dat je kind toe is aan het oppakken van onderwijs, begin dan vooral met het samen (voorlezen) van educatieve boeken die de ‘spirit’, de ‘passie’ of interesse van het kind voeden. Neen, niet met oude schoolboeken waaraan je kind slechte herinneringen heeft. Privé-onderwijs is effectiever dan massa-onderwijs en je kunt met behulp van goede boeken in kortere tijd meer bereiken dan een leraar voor een klas met 30 leerlingen. Begin daar waar de passie van het kind ligt. Een hernieuwde behoefte aan leren is de eerste stap richting goed buitenschools onderwijs.

Internet-sites:

Charlotte Mason ‘Home Education’ (geheel kosteloos beschikbaar op het Internet)
http://web.mac.com/kuitenbrouwer/iWeb/Site%20/Charlotte%20Mason%20.html

Het Basisschoolboek (Nederlandse of Vlaamse versie)
http://www.scalaleukerleren.nl/basisschoolboek.htm

Wereldschool
http://www.wereldschool.nl/

NVvTO
http://www.nvvto.nl/

Startpagina Thuisonderwijs
http://huisonderwijs.startpagina.be/
http://www.ikwilhet.nu/thuisonderwijs/790/nu-meer-informatie-over/thuisonderwijs.html

Hoogbegaafd
http://www.hoogbegaafdvlaanderen.be

Well Trained Mind en het Latin Centered Curriculum
http://web.mac.com/kuitenbrouwer/iWeb/Site%20/Klassiek%20Onderwijs.html
http://www.welltrainedmind.com/
http://www.latincentered.com/

Alternative Learning
http://www.alternative-learning.org/
http://www.lereninvrijheid.nl/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: