Gepost door: Henny | 31 augustus 2009

De natuur op schoot

Ik vind Biologie altijd een hele kluif. Je kunt aandacht besteden aan de plantenwereld, de dierenwereld, aan ecosystemen, de plaats waar het allemaal samenkomt, aan genetica en aan het menselijk lichaam, om het maar even grof in te delen. Ik vind alles interessant en zet daarom het liefst alles tegelijk op het programma. Maar dat kan alleen als weken 14 dagen hebben en dat hebben ze niet. Helaas.

Maar ik heb nu een compromis bereikt: We besteden overal aandacht aan, maar dan sequentieel. We rouleren iedere vier weken. De eerste week ‘doen’ we de dierenwereld, de tweede week besteden we aandacht aan het menselijk lichaam, de derde week aan de plant en tot slot staan de vegetatiezones op het programma, een mooie ‘cross over’ tussen Biologie en Aardrijkskunde.

Het mooie van deze aanpak is, dat je iedere week een projectje kunt doen, dat je af kunt sluiten met één of andere presentatievorm, bijvoorbeeld een schrijfopdracht, of een werkstukje, of een creatief werkje. Dan blijft er nog iets tastbaars over van de kennis die we hebben opgedaan.

De dierenwereld doen we aan de hand van de prentenboekenserie ‘De Natuur op Schoot’. Als je de boeken in de hand neemt, lijken het op het eerste gezicht prentenboeken voor kleinere kinderen. Dat komt ook door de naam van de serie, bij ‘op schoot’ krijg ik toch associaties met kleinere kinderen. Maar deze serie boeken zijn juist bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, om samen in te lezen en in te ontdekken. De boeken zijn erg mooi geïllustreerd en hebben een overzichtelijke opbouw.

Ik eet van alles

Ik laat sporen achter

Ik heb een staart

Papa is anders dan mama

Ik kom uit een ei

Ik lijk op mijn mamaIk ren

Ik woon lekker knusHet deel ‘Ik woon lekker knus’ gaat bijvoorbeeld over de behuizing van dieren. Eerst lees je over de verschillende behuizingen die er zijn, dan volgt een overzichtsplaat met de verschillende behuizingen en verschillende dieren die daarin bescherming zoeken. Daarna wordt het specifieker, dan krijg je de verschillende behuizingen van zoogdieren, vogels en insecten. Het boek besteedt ook aandacht aan de behuizing van reptielen, amfibieën en aan dieren die in het water leven, maar gaat daar minder diep op in. Het laat je op een andere manier kijken naar holen, nesten en dergelijke. Het leert je ook op een andere manier kijken naar plaatsen in het bos waar dieren zich zouden kunnen verschuilen.

Omdat ik het fijn vind om na het lezen van zo’n mooi boek, het gelezene te verwerken, heb ik bij dit deel een opdracht bedacht. Het uiteindelijke resultaat moet een plaat zijn met de verschillende soorten behuizingen en voorbeelden van zoogdieren, vogels en insecten met die behuizingen. We hebben vandaag druk plaatjes zitten knippen uit natuurtijdschriften.

De serie bestaat uit acht delen:

  • Ik eet van alles – ISBN 9789068229394
  • Ik woon lekker knus – ISBN 9789068228618
  • Ik lijk op mama – ISBN 9789068224337
  • Ik heb een staart – ISBN 9789068224573
  • Ik laat sporen achter – ISBN 9789068226430
  • Papa is anders dan mama – ISBN 9789068225143
  • Ik kom uit een ei – ISBN 9789068223873
  • Ik ren, ik zwem, ik vlieg – ISBN 9789044802245

De serie is geschreven door Renne en werd uitgegeven door de uitgeverij Mozaïek. De boeken zijn niet meer nieuw verkrijgbaar, als je geluk hebt vind je een tweedehands exemplaar, maar je kunt ze wel lenen bij de bibliotheek.

*Andere (prenten)boeken die gaan over ‘geboren worden uit een ei’ voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar vind je op deze ‘juf2juf’-site.

**Een ander mooi boek over de behuizing van insecten is ‘Insecten, knappe architecten’ door Anne Möller van uitgeverij De Vier Windstreken, geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: