Gepost door: klaproos | 17 november 2009

Aanvullend materiaal.

 Soms wil je met een kind ‘extra’ materiaal gebruiken. Gewoon omdat het niet onder de krijgt, of omdat bij spelling 1 onderdeel niet wil lukken. Of omdat je kind zo sterk is dat het van het komende leerjaar alles kan overslaan, op 1 onderdeel na. Wellicht omdat je wiskundemethode Amerikaans is (en dus geen euro’s kent) of omdat jouw methode iets zo krom uitlegt dat je het zelf bijna niet begrijpt. In al deze gevallen ga ik veelal opzoek naar ‘remedieringsmateriaal’.

Remediering kan het beeld op roepen van ‘zware’ leerproblemen en ‘moeilijke’ leerlingen. Niets is minder waar! Ik maak graag gebruik van remedieringsmateriaal. Veelal om dat ze overzichtelijk zijn en stap voor stap iets uitleggen, maar ook omdat ze vaak over 1 specifiek onderdeel gegaan en meestal goed betaalbaar zijn. Hieronder een greep van geliefde materialen, maar er zijn er natuurlijk veel meer!

Taalsignaal plus boekjes: Bestaande in spelling (kort/lang, weetwoorden) werkende woorden, neuzen in taal (grammatica) en creatief schrijven. De boekjes zijn zonder handleiding prima te gebruiken en staan los van de methode. Ca. 4 euro per deel verkrijgbaar bij www.azur.be

‘Kampioen’boekjes: Ze bestaan er inmiddels voor tafels, klokkijken, breuken en zelfs spelling. Het zijn heerlijke boekjes om mee te werken. Stap voor stap wordt iets uitgelegd, wij gebruikten ze vanwege hun heldere uitleg. Ze bestaan steeds in een ‘gewone’ en een ‘super’ variant. De ‘super’ variant gaat steeds diep in op detail. Zonder handleiding te gebruiken. Ca. 3 euro de stuk. Verkrijgbaar bij: www.abimo-uitgeverij.com en www.schoolsupport.nl  .

Ajodact, Bekadidact, Stenvert: Zijn 3 namen waar ik zelf geen ervaring mee heb maar wel veel goede verhalen over hoor. Vooral Ajodact wordt veel gebruikt in Thuisonderwijsland. Materialen zijn verkrijgbaar bij: www.abimo-uitgeverij.com en www.schoolsupport.nl  .

De sterkere leerling: Voor hen wil ik 2 uitgaven onder de aandacht brengen Plustaak taal/rekenen en (super) Detective Denkwerk. Zij zijn beide uitgegeven door Bekadidact. Plustaak zegt het eigenlijk al: zij geven extra taken met een extra moeilijkheidsgraad. Voor sommige leerlingen zal het nog steeds te makkelijk zijn, maar ze zijn makkelijk inzetbaar en ook goed te gebruiken in aanvulling op /tijdens de lessen van school. Detective Denkwerk is gericht op informatieverwerking. Logikwissen op kinderformaat zeg maar. Deze boekjes worden hier met plezier gebruikt al is het als vakantiemateriaal! Bij Plustaak kan het verstandig zijn de antwoordenboeken aan te schaffen, bij Detective Denkwerk staan de antwoorden op een inlegvel.


Plaats een reactie

Categorieën