Gepost door: Paula | 25 februari 2010

Paul Klee Voor Kinderen

In thuisonderwijs-termen is ‘Paul Klee Voor Kinderen’ een unit-study. De kindvriendelijke Paul Klee inspireert de leerling tot tal van kunstzinnige en minder kunstzinnige activiteiten. Minder kunstzinnige? Ja, dit is een multidisciplinair werkboek want het bevat speelse opdrachten op het gebied van geografie, geschiedenis, biologie, taalkennis (NL/EN), wiskunde en handwerken. Dat worden vakoverschrijdende opdrachten genoemd.

Het werkboek is geschikt voor verschillende leerniveaus: een gezin met kinderen tussen de 6 en 12 kan zich er een hele dag mee vermaken: aan het einde dag de dag zijn er kleurplaten gemaakt, zaden gedetermineerd, is er geografie of geometrie gedaan of zijn tuinontwerpen vormgegeven.

Om Paul Klee te plaatsen in zijn tijd, tekent de leerling een tijdbalk. De vraag in welke landen Klee is geweest, nodigt uit tot geografie. Paul Klee was een natuurliefhebber: naar aanleiding van zijn schilderij Tuin Aan Beek maken leerlingen een tuinontwerp (zie onze foto’s). Ook komt kleurenleer en katoenverven aan bod.

Unschoolers & Charlotte Mason-onderwijzers zullen dit boek in hoge mate waarderen vanwege de veelzijdige toepassing. Niettemin, ik sta voor mijn boekenkast te piekeren waar ik dit boek zal plaatsen: bij kunst of wiskunde? Bij biografieën of hobby?

‘Paul Klee Voor Kinderen’ heeft extra waarde voor leerlingen met een school-trauma omdat het veelzijdig educatief is maar nergens de indruk wekt schools met een vak bezig te zijn. Paul Klee, de Duits/Zwitserse kunstenaar, die zo geïnteresseerd was in kinderen en van humor hield, inspireert leerlingen leuk en leerzaam bezig te zijn. Kent je leerling de tjilpmachine? Dat is een tekening van vogels op een draad. Of de tekeningen die uit één lijn bestaan? Een werkboek over de speelse kunstenaar kan beschadigde leergierigheid weer aanwakkeren.

Graag had ik een foto van Paul Klee bij de biografie gezien. Niettemin, een foto en ander aanvullend beeldmateriaal kun je op het Internet vinden, zodat ‘Paul Klee Voor Kinderen’ een begin van een lange liefde voor deze figuratieve kunstenaar kan zijn.

‘Paul Klee Voor Kinderen’ is geschikt voor 8-12 jaar en bevat 4 kleurplaten van Paul Klee. De Nederlandstalige versie (ISBN: 90.76771.72.3 ) is verkrijgbaar bij Panta Rhei:
http://www.uitgeverij-pantarhei.nl/
Voor meertalige leerlingen bestaat ook een Duitstalige versie. Paul Klee Voor Kinderen

Paula Kuitenbrouwer

Met 4 kleuren tuinontwerpen maken en vergelijken met Klee's schilderij


Responses

  1. Foto’s? Welke foto’s? :-)

    Klinkt als een heel leuk project voor in de vakantie! (schrijft op lijstje dat steeds langer wordt)

  2. Miriam,
    Geef me 15 minuten extra achter deze trage computer en de foto’s zullen opgeladen zijn!
    Paula

    • Voon onze Belgische lezers: al deze fantastische boeken van pantarhei zijn ook te bestellen bij http://www.boeck.be -> basis -> vakken -> muzische vorming


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: