Gepost door: klaproos | 13 mei 2016

2e en 3e graads aardrijkskunde – Engelstalig

Nu de eerste graad ( 1+2 H/V ) afgerond is, het vak Aardrijkskunde breder wordt getrokken dan alleen Belgie, kunnen we weer meer Engelstalig materiaal in ons thuisonderwijs in zetten. Tweetalig onderwijs is tamelijk ongebruikelijk in onze omgeving maar we maken er graag gebruik van. Aangezien Engelstalig aardrijkskunde materiaal over Belgie mij niet bekend is, moest ons kind de afgelopen jaren Aardrijkskunde in het Nederlands doen. Mijn moedertaal ten spijt, de motivatie werd er hier niet beter door .

2e graads aardrijkskunde (3e+4e jaar middelbaar) omvat wereld geografie, en de 3e graads aardrijkskunde (5e+6e jaar middelbaar) omvat fysische geografie / aard en ruimte wetenschappen. Dit zijn onderwerpen die prima van uit het Engels te doen zijn, en wat ons kind betreft was de keus snel gemaakt: Aardrijkskunde terug in het Engels doen…

Voor de 2e graad konden we terecht bij de andere kant van het kanaal:

IGCSE GLobal IGCSE AK

IGCSE Geography omvat de ‘standaard’ aardrijkskunde, de relatie tussen bodem en economie, urbanisatie en armoede, het komt allemaal aan bod.

Global perspectives is een ‘extraatje’. Onder het mom van ‘Mondiale Vorming’ worden er diverse research en essay vaardigheden aangebracht. Het puntje ‘kan eenvoudig aardrijkskundig onderzoek opzetten’ wordt hiermee ruimschoots voldaan.

Een Schots equivalent, met minder focus op onderzoeksvaardigheden is:

Schots AK Schots global

Het boek ‘physical and human environments’ omvat ook 3e graads lesstof. Gezien de frequentie waarmee de examenprogramma’s in Vlaanderen wijzigen, altijd zelf een check up naar de laatste stand van zaken doen. En omdat ieder examenprogramma een mix van onderwerpen is, zou je ook hier nog naar kunnen kijken.

IB EnvironTarbuck

Thuisonderwijs is het Engels is uiteraard geen ‘must’, maar deze post is bedoeld om te laten zien dat je de examenprogramma’s soms ook kunt voorbereiden met andere dan het standaard materiaal.

Veel leerplezier!

 

 

***bij het schrijven van deze post is er vooral gekeken naar Aardrijkskunde in de niet wetenschappelijke richtingen**


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: