Gepost door: klaproos | 16 juni 2016

Duits – Middelbaar

In Nederland begint men in het 2e jaar secundair met Duits, in Vlaanderen in het 4e middelbaar. Ons bewegend tussen die 2 landen, vullen we een vak de ene keer meer zus, de andere keer meer zo in. Na wat geëxperimenteer in het basisonderwijs hadden we het punt bereikt dat onze dochter wel eenvoudig Duits kon lezen, maar niet kon spreken, schrijven of verstaan. Methoden die vanaf 0 begonnen sloegen niet aan wegens te eenvoudig, maar aangezien ze nog geen werkwoord kon vervoegen, nog geen naamval had geleerd, kon ze niet veel produceren. We kwamen bij een alle gaartje van materialen uit.

Na Klar is een ‘standaard’ schoolmethode die, zoals in Nederland gebruikelijk is, direct met Duitse teksten begint.  De oefeningen zijn regelmatig aan de makkelijke kant, maar er vallen nu heel wat kwartjes wat betreft de naamvallen. Nadeel is dat de licenties exact aan een schooljaar verbonden zijn, en niet gewoon 365 dagen gelden.*

praxis 6

 

is bedoelt voor Duitstalige kinderen om Duits te leren. Wij slaan echter de oefeningen over en gebruiken het als leesboek. De verhalen klimmen op in moelijkheidsgraad en ik hoef maar 1 boek per zoveel tijd te kopen. Door veel te lezen verzamelt ze een grotere woordenschat, wat maakt dat ze die van Na Klar aan de makkelijke kant vindt.

Een taalgrapje als titel. ‘bellen’ is nl. het Duitse woord voor blaffen. Het Nederlands en Duits kunnen zo op elkaar lijken, maar daarmee kan je aardig de fout in gaan. Daarom dit boekje dat veel ‘valse vrienden’ behandelt.

Vervoeging van de Duitse werkwoorden

Een vertrouwde in onze kast, omdat we ze immers ook voor Frans en Engels hebben. Een dun boekje. Met overzicht van regelmatige en onregelmatige werkwoorden. Eerst vond ons kind het niks, dit soort boekjes, maar ze is ze gaan waarderen.

En uiteindelijk hopen we hier uit te komen:

http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/duits/

dat ons kind, Duits kan lezen, er over kan schrijven en er in kan praten.

 

 

 

 

*op het moment van schrijven is het niet duidelijk of leerling licenties komend schooljaar beschikbaar zullen zijn voor thuisonderwijzers. Maar aangezien ons kind de methode echt waardeert, maken we er toch nog maar even melding van.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: