Gepost door: klaproos | 9 juli 2016

Zomermateriaal-secundair

Uiteraard kan je onderstaande ook in je schooljaar gebruiken.

Of na de les, als je schoolgaand bent, maar met 9 weken zomervakantie is de kans dat lesstof wegzakt reeel. Dus heeft ons kind iedere zomer een zomertaak, summerschool zou je kunnen zeggen. Ze heeft daar bij een dikke vinger in de pap, zodat het ook nog effectief gedaan wordt.

Wiskunde:  Na dat ons kind 2 jaar op rij in september haar basiskennis wiskunde kwijt was, heb ik een paar jaar geleden uitgeroepen ‘dat nooit meer, we slaan nooit meer 9 weken wiskunde over’.  Dus bestelde ik deze boeken:

Vakantieboek 1 Vakantieboek 2 Vakantieboek 3  getalruimte-book-big-rekenen

Vakantie boekenwiskunde voor het secundair.

Ik vind ze erg leuk, en ons kind ‘okay genoeg’ om er mee aan de slag te gaan. Voor Nederlanders die met de rekentoets te maken hebben, kan je overwegen om de rekenvaardigheids deeltjes van bijv. Getal en Ruimte in de zomermaanden in te zetten. De boekjes zijn lichter dan de gewone lesstof, en ze raken dan niet alles kwijt.

Frans:  Naast wiskunde loopt ook Frans hier risico om diep weg te zakken. En het laatste wat ik wil is na een jaar gestage groei, dat allemaal kwijt spelen door vakantie.

Vorige jaar was de opdracht 10 min. per dag Frans lezen. En omdat mythen en sagen lezen voor ons kind geen straf is, zelfs niet in het Frans, werd ik enthousiast verhaald op wat deze versie anders maakte dan alle andere versies die ze kende:

Terre des lettres 1374745731-meurtres_au_paradis_s1

Dit jaar wordt het iets anders. Naast een taalkamp volgen we een tip van Madelief om de spreekvaardigheid te vergroten. Volgens haar zou het bekijken van een serie bevordelijk zijn voor voor de spreekvaardigheid om dat die – in tegenstelling tot bijv. een documentaire – meer dialogen heeft, en dus meer spreektaal gebruikt. Zo gezegd zo gedaan. Ons kind moet dus deze zomer verplicht TV kijken, en dat is blijkbaar een acceptabele vorm van ‘zomerhuiswerk’ ;) (wij kozen voor een serie die ons aansprak, niets let je om de favoriete serie van je kind in een andere taal te bekijken)

Overige:

Op de een of andere manier komt er doorgaans 1 vak niet af. Heel vaak is dat Aardrijkskunde, dit jaar is dat Duits. Ons kind vindt het dan niet meer dan redelijk dat je dat dan in de zomer moet afmaken voor het nieuwe schooljaar begint. Bij elkaar genomen is ze vaak een uurtje bezig en geeft dat ook weer structuur aan de dag, en dat is soms ook heel fijn!

Fijne zomertijd!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: