Andere suggesties: Prentenboeken

Onderstaande  beschrijvingen zijn afkomstig van NDB|Biblion, tenzij anders vermeld.

Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2009

De boeken van Ingrid & Dieter Schubert, vanwege de prachtige natuurtekeningen, bijvoorbeeld:

Mijn held – Ingrid & Dieter Schubert

Prentenboek waarin muis op heroische wijze de liefde verklaart aan zijn muizenmeisje. In een spannend en humoristisch vraag- en antwoordspel fabuleert muis over wat hij allemaal voor zijn meisje over zal hebben en lanceert muizenmeisje telkens een kleine, slimme tegenwerping. Maar hoe uitgekiend iedere tegenwerping ook is, muis heeft telkens een wereldomvattende oplossing bij de hand, waarbij zijn touw een belangrijke rol speelt. Dat touw spant hij van bergtop naar bergtop om haar te bereiken en met dat touw zal hij een kameel vangen om te reizen, zodat hij op doortocht naar zijn meisje zijn voetjes niet zal verbranden in de woestijn. Tot plotseling de tak afbreekt waarop beide muizen zitten, muis hard wegholt en muizenmeisje verzucht: ‘Mijn held, wat is hij toch dapper! Maar – had hij zijn touw nu eigenlijk bij zich?’ Tekst en illustraties (aquarel/inkt) vormen samen een vrolijk passend geheel: de taal is lichtvoetig en leent zich heerlijk om voor te lezen; de prenten zijn zacht van kleur en zitten vol sprekende details uit de dierenwereld. De illustraties van beide muizen zijn een verhaal apart. Kinderen vanaf ca. 4 jaar zullen het verhaal en de prenten met veel pret kunnen volgen.

Op het Leesplein vind je een biografie van de schrijvers en een bibliografie, ingedeeld naar leeftijdscategorie. Op Kjoek vind je de meest complete bibliografie, maar daar vind je geen beschrijvingen.

Het verhaal van drie bomen – Angela Elwell Hunt

Boven op een berg staan drie jonge bomen. Alle drie dromen ze over wat ze later willen worden als ze groot zijn. De een wil een schatkist worden, de ander een boot en de laatste wil de grootste boom van de wereld worden. Na jaren worden ze alle drie gekapt. De ene boom wordt gebruikt voor het maken van een kribbetje voor het kindje Jezus, de ander voor het schip waar Jezus en zijn discipelen op voeren en de laatste boom wordt gebruikt om het kruis voor Jezus te maken. Alle drie de bomen worden niet helemaal wat ze gewild hadden, maar een ieder heeft toch op eigen wijze een bijdrage geleverd aan het kenbaar maken van God en aan zijn liefde die alles verandert. De sfeervolle en schilderachtige illustraties uitgevoerd in gedekte, gemeleerde tinten pastel, zijn anderhalve paginavullend. De teksten zijn rustig en zacht van toon en bevinden zich in kolomvorm naast de illustraties. Dit mondeling overgeleverde verhaal, dat het midden houdt tussen een sprookje en een mythe, zal kinderen met een christelijke achtergrond en/of kinderen met enige kennis van het christendom, minder onbekend overkomen, dan kinderen die deze bron van kennis niet hebben. Een prachtig boek met een metafysisch thema. Vanaf ca. 8 jaar.

Het plekje dat niemand wist en andere boeken van – W.G. van de Hulst

Tom van de dominee en dikke Japie van de bakker hebben een geheim: een verborgen kuil in het bos. Maar is het wel een mooi geheim? Op verboden terrein komen, een “verboden-toegang”-bordje en een ijzeren potje meenemen, dat mag helemaal niet. Gelukkig maken de jongens alles in orde en de juffrouw verklapt niets aan de agent. Van der Hulst was een goed observeerder en vertellen kon hij ook. En al zijn de verhalen verouderd, door de punctuatie in de teksten, leest het fantastisch voor.

Kikker en de horizon en andere boeken over kikker – Max Velthuijs

Rat gaat op wereldreis en Kikker wil graag mee, maar al gauw blijkt dat het mooier klinkt dan het is en Kikker krijgt heimwee naar huis. Dan besluit Rat om terug te gaan waardoor Kikkers poten vleugels krijgen. Thuis zitten zijn vrienden te wachten met taart. Het harde felgroene kaft toont een prachtige illustratie van Kikker en Rat op weg. De met waterverf geschilderde illustraties zijn helder van kleur en meestal voorzien van een breed kader in aangepaste kleuren. Er is veel op te zien en te benoemen terwijl de illustratie toch overzichtelijk blijft voor jonge lezers die het verhaal zo na kunnen vertellen. Onder de illustraties staan drie tot zes regels tekst in een vrij klein lettertype (2 mm), met soms lange woorden en pittige woordkeus (bijv. steunde, horizon, heimwee, legt zich ter ruste). Kinderen identificeren zich met Kikker; ze stellen dezelfde vragen, reageren hetzelfde. Het plot is simpel en het eind is altijd ‘happy’. Wederom een heerlijk, veilig boek van deze vaak bekroonde auteur/schilder. Vanaf ca. 4 jaar.

Het grote boek van Klein-Mannetje – Max Velthuijs

Drie reeds eerder los gepubliceerde verhalen in een bundel, waarin Klein-Mannetje achtereenvolgens op zoek gaat naar een nieuw huis wanneer zijn schoenendoos is ingestort, een klavertje vier vindt zodat hij zijn geluk niet op kan en konijn te hulp komt wanneer deze aan de andere kant van de rivier zit met een gekneusde poot. Vriendschap loopt als een rode draad door de, altijd goed aflopende, verhalen. Kikker, eend en konijn hebben in deze verhalen een bijrol. Op elke bladzijde de karakteristieke, kleurrijke, eenvoudige illustraties soms omkaderd als een schilderij. Onder de illustraties de vlot leesbare tekst, wisselend van lengte. Heerlijk voorlees- en kijkboek voor kleuters van ca. 4 jaar.

Olifant en de tijdmachine en andere fabels van – Max Velthuijs

Olifant krijgt van zijn vriend krokodil een koekoeksklok cadeau. Deze tijdmachine tikt de tijd weg. Olifant is heel blij met het cadeau. Dan bedenkt hij zich dat de machine maar door tikt en dat hij zo wel snel oud wordt. Hij maakt daarom de machine kapot. Gelukkig kan krokodil hem uitleggen dat de tijd gewoon doorgaat en dat hij daar juist blij mee moet zijn. In dit vierkante kleurige prentenboek wordt via frisse, veelkleurige tekeningen een eenvoudige wijsheid uitgebeeld. Onder de schilderijtjes staat een korte tekst om het uitgebeelde verhaal extra te verduidelijken. Vorm en inhoud van dit prentenboek zijn gelijk aan de vele andere kikkerboeken van de auteur. Een eenvoudig verhaal met een volwassen thematiek, een individu groeit met het verstrijken van de tijd, wordt op een voor kinderen aanspreekbare manier vormgegeven. Vanaf ca. 4 jaar.

Ook over Max Velthuijs vind je op Leesplein en Kjoek een bibliografie.

Joris en de Draak en Twee kikkers en andere boeken van – Christopher Wormell, jammer dat niet al zijn boeken vertaald zijn in het Nederlands!

Joris en de Draak: Ver, ver weg in de hoge, hoge bergen, in een diep, diep dal in een donkere, donkere grot… woonde eens een machtige draak.
Zo begint dit hilarisch prentenboek dat je constant op het verkeerde been zet.
Dit gebeurt reeds van bij de titel, want niets is wat je vermoedt: het gaat hier niet over Joris, de bekende drakendoder, maar Joris is hier een piepkleine muis…
De onoverwinnelijke draak die hele bossen in brand steekt, een volledig leger soldaten met één staartzwaai wegveegt en een bevallige prinses schaakt heeft één geheim: hij is bang voor muizen. En als Joris zijn nieuwe buurman wordt, gaan natuurlijk de poppetjes aan het dansen…

Dit boek is ingenieus geconcipieerd. Het verhaal bevat verschillende lagen, die door het samengaan van de tekst en de tekeningen verrassend naar boven komen.
Zo is er het verhaal van de draak tegenover de muis, maar even goed het verhaal van de muis die (per toeval) de prinses redt die door de draak geschaakt werd. En daartussenin krijg je ook nog het verhaal van de muis die honger heeft en uiteindelijk in het kasteel belandt bij een uitgebreid buffet. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! Het verhaal is helder, meeslepend en grappig. De tekst is gebald  en ritmisch. De grote, kleurrijke prenten zijn expressief en aantrekkelijk. De grappige details die erin verwerkt zijn werken aanstekelijk: het bordje ‘te koop-verkocht’, het interieur van de vleermuizenfamilie, enz.
Kortom, een waardevolle verrassing, dit boek!

Recensie: Pluizuit

Twee kikkers In het midden van een grote vijver zaten twee kikkers op een plompenblad. Eén van beide hield een stok vast. “Waar dient die voor? ” wou de andere weten. Als bescherming voor als er een hond komt in de vijver. Een hond?? In het midden van die grote vijver? Er is helemaal geen hond! De ene kikker lachte de andere zo fel uit dat hij met een plons in het water viel. Toen kwam er een snoek. En dan een reiger, maar een hond? Wie weet…

Dit karaktervolle verhaal heeft veel weg van een fabel. Een fabel met een grote portie humor! De grote realistische illustraties vragen terecht je aandacht. De gelaatsuitdrukkingen van de kikkers zijn sterk weergegeven. Het is alsof je hen echt kan horen praten en de bedenkingen van de koppen kan aflezen. Het verhaal is ludiek. De surrealistische combinatie van de situatie en de hoofdpersonages maakt dit boek subliem. Stel je voor. Een kikker op een vijver met een stok over zijn schouder als bescherming voor een hond… Het verhaal maakt dat vijf echt wel een minimumleeftijd is voor het beluisteren ervan. Kinderen moeten de humor ervan kunnen inzien of missen de essentie van dit verhaal. Dit unieke boek zal ook door veel volwassenen gesmaakt kunnen worden.
Een originele aanrader!!

Recensie: Pluizuit

Een hoge berg… en een diepe kuil – Marcus Pfister

Frank en Herbert, twee mollenkindertjes, willen samen spelen. Herbert wil een hoge berg maken. Maar Frank graaft liever een diep kuil. En geen van tweeën wil de ander zijn zin geven. Dat kan niet goed gaan. Of toch wel?

De appels van meneer Peabody – Madonna

Je zoekt dit niet achter haar, maar dit is echt het allermooiste prentenboek dat ik ooit heb gelezen. De andere prentenboeken van haar zijn ook de moeite waard, ‘De Engelse Rozen’ vind ik nog het minst.

In dit boek denkt heel het dorp dat meneer Peabody, de coach van de honkbalploeg voor kinderen, een dief is. Hij “neemt” namelijk elke week een appel van de winkel, zonder te betalen. Alleen… Hij betaalde die appel dezelfde morgen, bij het halen van zijn melk.
Dit verhaal is gebaseerd op de Kabbalistische leer, en gaat over hoe men met ondoordacht geroddel veel schade kan toebrengen. Erg poëtisch gebracht, met prachtige illustraties.

Recensie: Hoogbegaafdvlaanderen.be

Had ik maar een groene neus – Max Lucado, alle boeken van hem over de Nerflanders

De Nerflanders zijn een speciaal volkje; ze zijn van hout en gemaakt door houtsnijder Eli, en allemaal verschillend. Op een dag doen bijna alle Nerflanders mee met de nieuwste trend: ze laten hun neus groen verven. Wout en zijn vrienden doen er eerst niet aan mee, maar wanneer iedereen hen uitlacht, omdat zij hun neus niet hebben geverfd, gaan ze toch overstag en lopen ze er ook trendy bij. Maar niet lang daarna wordt het de mode om je neus rood te laten verven, en de kleuren volgen elkaar snel op. Totdat Wout teruggaat naar zijn maker Eli, die hem vertelt dat juist iedereen uniek is en dat er iemand is die je altijd wil helpen om jezelf te zijn. De auteur, Amerikaans evangelist, wil met dit spiegelverhaal Gods bedoeling met iedere mens laten zien. Enige uitleg door de voorlezer is bij jonge kinderen wel noodzakelijk. De vrij uitgebreide tekst is telkens afgebeeld naast een paginagrote kleurenafbeelding in warme kleuren, in potlood- en aquareltechniek. Op de omslag, met groen als basiskleur, een tekening van een pop wiens neus groen geverfd wordt. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar. Zelfstandig te lezen deel uit een serie prentenboeken over de Nerflanders.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch

Simpel en aansprekend verhaaltje over een mol die langs diverse dieren gaat om er achter te komen wie er op zijn kop heeft gepoept. En passant leggen deze dieren hem uit wat voor ontlasting zij produceren. Uiteindelijk reiken de kenners bij uitstek op dit terrein, de vliegen, hem de oplossing aan. Jammer is, dat de climax van het verhaal afgezwakt wordt door verhullend taalgebruik (worstje i.p.v. keutel). Juist het openhartige gebruik van het bij veel kinderen populaire poep & pies maakt het boek zo aantrekkelijk. De gekleurde krijttekeningen ondersteunen de tekst prima. Ze zijn paginagroot. Soms zijn ze wat karikaturaal. Ze werken versterkend op de humor in het boek. De tekst staat in de witte vlakken in de tekeningen. Dat maakt de bladspiegel soms onrustig, vooral als er met kleinere letters wordt gewerkt. Het taalgebruik is hier en daar wat moeilijk (bijziend, rakelings). Voor de bedoelde leeftijdsgroep (vanaf ca. vijf jaar, mede door het repeteerelement) een boek om voor te lezen of om uit te vertellen. Toch zullen oudere kinderen er ook met plezier in lezen.

Waar is de taart? – Thé Tjong-Khing – Zoekboek

Twee muizen stelen de taart van meneer en mevrouw Hond. Die zetten de achtervolging in, maar onderweg zijn er tal van voorvalletjes waarin allerlei dieren betrokken raken. Over talloze paadjes, door bossen en over bergen gaat de tocht van de verschillende dieren, tot alle grote en kleine problemen opgelost raken en ze samen kunnen picknicken … met taart! In dit woordenloze prentenboek geven panoramische platen telkens een situatieoverzicht van wat er met een twintigtal dieren gebeurt. De volgende plaat overlapt gedeeltelijk met de vorige, maar de situatie is telkens ingrijpend veranderd. De grote, heldere aquareltekeningen zijn zoekplaten met telkens twintig of meer dieren die elk hun eigen bezigheden hebben. Daarnaast kan het kijkende kind relaties tussen de dieren en de situaties leggen en zo eigen verhalen opbouwen. De levendige, expressieve dieren trekken de aandacht, maar ook de decors zijn speels en verrassend. Een aantal leuke zoekelementen geven pas laat hun geheimen prijs. Een grappig kijk- en zoekboek van de bovenste plank, voor kleuters vanaf vijf jaar. Bekroond met de Woutertje Pieterseprijs en met een Zilveren Griffel.

Een ander taartzoekboek van Thé Tjong-Khing:

Picknick met taart – Thé Tjong-Khing

Meneer en mevrouw Hond zijn erg trots op de twee taarten die ze gemaakt hebben voor de picknick die ze samen met allerlei andere dieren zullen hebben. Onderweg gebeurt er een ongelukje met de taarten, maar gelukkig komt alles goed. De dieren komen onderweg allerlei obstakels tegen die overwonnen moeten worden. Als ze op het picknickveld komen, blijken de taarten toch weg te zijn en de twee muizen die onderweg wandelstokken probeerden te verkopen, worden verdacht van de diefstal. Schitterend prentenboeken zonder woorden, maar met allerlei verhaallijnen. Per dubbele pagina wordt een situatie uit het verhaal afgebeeld. Door de vele details in de aquareltekeningen geven de platen urenlang kijkgenot en zal er steeds weer iets nieuws te vinden zijn. Het verhaal is goed af te leiden uit de illustraties en de spanning wordt goed opgebouwd met als slot een onverwachte climax. Uitermate geschikt om met kinderen in de afbeeldingen verbanden te zoeken. Een waardige opvolger van het met de Woutertje Pieterse Prijs 2005 bekroonde ‘Waar is de taart’ van dezelfde auteur. Vanaf ca. 5 jaar.

Ik kom je opeten – Tony Ross

Een eng monster uit het heelal gaat met zijn ruimteschip op zoek naar Bennie, om hem op te eten. Onderweg verslindt hij o.a. een planeet en enkele sterretjes. Verrassend is het einde: als hij uiteindelijk tevoorschijn komt en Bennie wil bespringen, blijkt hij nog kleiner dan een lucifer te zijn. Een goed verzorgd, heerlijk prentenboek met een geestig griezelverhaal. Biedt een goed uitgangspunt om met kinderen over bang zijn en griezelen te praten. Weinig tekst, in klare taal geschreven en in een dikke letter onder de platen afgedrukt. De tekeningen in pen en waterverf zijn kleurig, origineel en met gevoel voor humor getekend. Vanaf ca. 4 jaar.

De Gruffalo – J. Donaldson en andere boeken van deze schrijfster

Een kleine muis wordt door achtereenvolgens een vos, een uil en een slang uitgenodigd om te komen eten omdat ze hem allemaal zien als een lekker hapje. Maar de muis weigert telkens beleefd door te antwoorden dat hij vandaag bij de Gruffalo eet. Vervolgens legt hij uit hoe dat niet-bestaande beest er uitziet (slagtanden, vlijmscherpe klauwen, eeltige knieën, oranje ogen, paarse stekels enz.), waarna de dieren afdruipen. Maar dan loopt hij de Gruffalo echt tegen het lijf! Ook die wil hem opeten, maar dat voorkomt de muis door met het monster bij slang, uil en vos langs te gaan. Hun schrik voor de Gruffalo wordt door deze opgevat als angst voor de muis, en hij vlucht het bos in. Prentenboek met voor peuters aantrekkelijke elementen in zowel verhaalinhoud als illustraties: identificatie, verrassing en bevredigend slot, veel herhaling en kleurrijke, herkenbare, wat naïeve tekeningen van wisselend formaat (het monster ziet er nogal goeiïg uit). Bovendien is de tekst goed op rijm (aabb) gezet, waardoor het boek zeer geschikt is om voor te lezen. Vanaf ca. 4 jaar.

De reuzenkrokodil – Roald Dahl

Prentvertelling over een reusachtige krokodil, die kinderen wil opeten in de stad. Andere oerwouddieren weten echter steeds op tijd de kinderen te waarschuwen. Uiteindelijk wordt het dier gestraft voor zijn gulzigheid. Een humoristisch verhaal met griezeleffecten; het grappige taalgebruik en de geestige karikaturale illustraties hebben echter een neutraliserende werking. Bedoeld voor wat oudere kleuters, 5-6 jaar. Het boek heeft vrij veel tekst. Het rijm en de diverse herhalingen in de tekst zullen kinderen erg aanspreken. Een goedlopende vertaling met veel knappe vondsten. De illustraties zijn zacht en vrolijk van kleur. Ze passen uitstekend bij de tekst. Een ‘geinig’ boek.

De boze, dikke kerel – Francois- Xavier Nève

Een bijna vierkant prentenboek waarin een dikke man boos is op alles en iedereen, die in zijn buurt komt. Hij verkoopt ze allemaal een schop. Om er een einde aan te maken, komen de politie, brandweer, koning, vliegtuigen, boten en tanks eraan te pas. Wanneer een hondje echter in hem bijt, loopt de dikke man leeg en blijkt hij zo aardig te zijn dat het meisje, met wie het verhaal begon, met hem trouwt. Een verhaal waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Zowel de negatieve (boos, agressief) als de positieve kant (aardig, verliefd, bruiloft) worden erg uit vergroot. Het taalgebruik sluit daar op aan: het is bombastisch door het gebruik van de vele bijvoeglijke naamwoorden. De tekst bevat enkele moeilijke woorden en uitdrukkingen als gloeiende hekel, loeiharde trap, gillen als een speenvarken. De kleurige illustraties, waarbij verschillende technieken gebruikt zijn, passen goed bij het verhaal: ze bevatten niet te veel details, terwijl er toch veel te zien is. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar een leuk verhaal dat het voorlezen en bekijken waard is.

Ga je mee?, geschreven door Charlotte Dematons en uitgegeven bij Lemniscaat in 2005 (ISBN 9056372882)

Een jongen met veel fantasie woont in een huis met een riante tuin vol bomen, paden, een vijver, een plek om hutten te bouwen, etc. Er spelen kinderen, maar hij moet voor zijn moeder eerst appels halen bij de groenteman naast hen. Zij denkt dat dat eenvoudig is, maar de ‘tocht door de tuin’ is veel avontuurlijker dan je zou verwachten. Hij voert nl. langs een draak (nog nooit gezien), rotsen (grote stenen), een gevaarlijke beer (speelgoed), in een bootje over zee (vijver), langs piraten en rovers (de spelende kinderen), naar de poort aan de straat. Verrassend prentenboek met sfeervolle, kleurrijke illustraties over twee bladzijden, dat begint en eindigt met een op het eerste oog dezelfde afbeelding van het huis en de omgeving. Het is een feest om de verschillen te zoeken wat betreft de mensen en hun bezigheden. Hun spel en arbeid zijn bijv. begonnen of voltooid etc. De platen zitten vol grappige details. De bondige tekst is in de ik-vorm en betrekt de lezer/kijker direct bij het verhaal, b.v. “Wil jij nu heel zachtjes de bladzijde omslaan?” Tekst en schilderingen vormen een perfecte eenheid. Vanaf ca. 4 jaar.

Een verschil van dag en nacht- Hervé Tullet
Een boek vol tegenstellingen om de verschillen tussen twee begrippen te leren. Een dik prentenboek met harde kaft en stevige bladzijden. Op de omslag een rennend mannetje in een blauw t-shirt. In het shirt is een cirkel met een middellijn van circa drie centimeter uitgesneden. Daardoor komt een zonnetje tevoorschijn dat op een zelfde t-shirt van precies zo’n mannetje op de eerste pagina staat afgebeeld. Dit mannetje staat op zijn kop. Om en om is op een bladzijde zo’n zelfde rondje uitgespaard, waardoor een kleine afbeelding of alleen een kleur van de tegenstelling op de onderliggende bladzijde te zien is. Er moet altijd worden omgeslagen om het verschil te zien en te lezen. Een voorbeeld: bovenaan de bladzijde staat in dunne, zwarte hoofdletters geschreven: ‘Er is een verschil tussen’ bijv. grappig, (in dikkere, grote, zwarte schrijfletters) en vervelend (in eenzelfde lettertype) op de volgende bladzijde. Het geschreven woord wordt ondersteund door simpele, dikomlijnde acrylillustraties. Alle pagina’s hebben een volledig witte of gekleurde ondergrond met daarop mooie, felkleurige wat primitieve schilderingen met weinig details. Er is een variatie van eenvoudige tot wat moeilijker begrippen. Vanaf ca. 4 jaar.

Wat moeten we doen met de Boe-hoe baby? – Cressida Cowell/Ingrid Godon
Wanneer een baby huilt, proberen vier dieren van alles om hem stil te krijgen. De eend speelt ‘kiekeboe’ met hem, de hond stelt voor hem eten te geven, de kat om hem in bad te doen, de koe om met hem te spelen. Niets helpt, totdat de eend voorstelt de baby in bed te leggen. Daar valt de baby in slaap. Op de laatste pagina zie je de baby vrolijk rechtop in het ledikant, terwijl de dieren erachter liggen te slapen. De dieren hebben vriendelijk snoeten; hoewel ze zich als mensen gedragen, zien ze er heel herkenbaar als dieren uit. In het verhaal komen de ouders van de baby niet voor. Dit boek behandelt ook de geluiden die de vier hiervoor genoemde dieren maken. De illustraties in gedekte kleuren zijn een combinatie van verf- en wascotechniek en beslaan steeds twee pagina’s. Een heerlijk boek om voor te lezen aan peuters voor het slapen gaan: het zou ze op een idee kunnen brengen!

Paultje en het paarse krijtje – Crockett Johnson
Duurzame herdruk van het eerste en meest succesvolle deeltje uit een serie van zes, op zichzelf staande Amerikaanse prentenboekjes uit de jaren ’50 rond de mollige dreumes Paultje. Op volstrekt natuurlijke wijze schetst hij zijn eigen (fantasie)wereld met een minimaal aantal (paarse) lijnen op een helder wit veld. Kostelijk zijn de vondsten voor de bedenksels voor de reeks levendige, kortstondige betoverende avonturen, die Paultje zelf bedenkt, wenst of waar hij niets vermoedend of ongewild in verzeild raakt en voor de wijzen, waarop hij zichzelf weer, telkens met behulp van zijn paarse krijtje, uit zijn ‘penibele’ situaties redt. Aan het einde van zijn enerverende belevenissen gedurende de nacht verlangt hij weer naar thuis en belandt dan ook uiteindelijk weer vredig dromend in zijn bedje. De summiere, goed in het Nederlands bewerkte tekst, gedoseerd in korte zinnen onder elke tekening, sluit goed aan bij de verhaaldragende tekeningen en leent zich uitstekend om voor te lezen. Ondanks, of eerder dankzij zijn mooie eenvoud een klassieker in de kinderliteratuur, die ook heden ten dage menigeen zal blijven boeien. Vanaf ca. 4 jaar.

Het boek van Jan – Harrie Geelen
Jan besluit om een boek over zichzelf te schrijven. Immers volgens Jan besta je als je kunt denken. In een boek moet natuurlijk wel iets gebeuren. Jan beschrijft hoe hij zijn buurmeisje, aan wie hij een hekel heeft, redt uit handen van een groep rovers. ’s Avonds als zijn vader thuiskomt, laat Jan hem zijn boek vast lezen, want het zal nooit afkomen: “Het wordt veel werk. Want ik besta nog een hele tijd. En ik moet steeds zelf bedenken hoe ik gebeur.” Filosofisch verhaal om met kinderen van gedachten te wisselen over het bestaan van mensen en dieren en hoe uniek iedereen is. Eenvoudig taalgebruik met diepzinnige gedachten. De illustraties zijn zeer kleurrijk en fantasievol en geven de gedachtegang van Jan goed weer. Het bovenste kwart van elke pagina bevat tekst in een grote letter, driekwart wordt in beslag genomen door de schilderingen. Op de schutbladen staat Jans poes in ontelbare houdingen. Geen boek om zonder begeleiding te bekijken. Verzorgd uiterlijk, goede kwaliteit papier. Vanaf ca. 6 jaar.

Ridder Florian – Marjet Huiberts

Mooi uitgevoerd prentenboek, waarin vooral de illustraties opvallen. Spreads, waarbij anderhalve pagina in beslag wordt genomen door de illustratie en een halve pagina (verticaal) door de tekst. In dit boek staat ridder Florian centraal. In zes verhalen op rijm, bedoeld om voor te lezen, maakt de lezer kennis met dit kleine riddertje dat niet bepaald een held is. Hij is voor alles bang, vooral voor draken, heksen, grote heren, stoere ridders en jonkvrouwen. Toch blijkt niet iedereen zo eng als Florian in eerste instantie had gedacht. De onderwerpkeuze en de manier waarop de rijmende verhalen zijn vormgegeven zal kleuters zeker aanspreken. Elk verhaal bevat een dosis humor, waardoor de (enge) spanning omslaat in een positief gevoel. Niet alle verhalen zijn stilistisch en inhoudelijk even sterk. De illustraties echter maken alles goed. Het kleurgebruik, gezichtsuitdrukkingen en weergegeven emoties spreken boekdelen. Kleuters zullen gauw zien wanneer Florian iets eng vindt of wanneer hij weer opgelucht is. Een boek om zelfvertrouwen van te krijgen! Op het achterste schutblad staat een overzichtsillustratie met daarin alle verhaalelementen. Leuk boek om samen te lezen en te bekijken. Vanaf ca. 4 jaar.

Kunst in de Kijker – Claire d’Harcourt

Kennismaking met de geschiedenis van de schilderkunst. Het boek bestaat uit drie opvolgende gedeeltes: reproducties met een ‘speurtocht’, achtergrondinformatie, ‘flapjes’ waarachter informatie over de kunstenaar en de oplossing van de speurtocht. De 23 kunstwerken brengen de kunstgeschiedenis in beeld (vooral voorbeelden uit de 14e, 15e en 17e eeuw). De reproducties in kleur staan over twee pagina¿s; omdat het boek is ingenaaid, gaat niets verloren in de band. Details van het kunstwerk staan apart afgebeeld in een tiental cirkeltjes, die als zoekplaatjes fungeren. De achtergrondinformatie staat gedrukt op een groene achtergrond met gekleurde titelbalken. Op de flapjes achterin staat dezelfde reproductie in het klein. De stijl van de tekst is volwassen van toon, terwijl het spelelement geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar (of jonger).

Dulle Griet – Geert de Kockere

Greetje was een lief kind tot ze oud genoeg was om stout te worden. Vanaf toen deed ze alles wat niet mocht. Het ging van kwaad tot erger. Greetje werd Griet en nog later Dulle Griet. Niemand wilde met haar omgaan. “Loop naar de hel”, riepen de mensen. Op een dag ging ze op zoek naar de hel; om de duivel ten huwelijk te vragen. Toen ook de duivel geen antwoord gaf, nam Griet verbijsterd haar zwaard en stak het door haar hart. Op de achterkaft van dit fraaie, royaal uitgegeven prentenboek is het schilderij ‘Dulle Griet’ afgebeeld, geschilderd in 1562 door Pieter Bruegel de Oude. Het is te bekijken in het museum M. van den Bergh in Antwerpen. Behalve het gegeven dat over de bedoeling ervan, weinig bekend is, wordt er inhoudelijk geen informatie over het schilderij gegeven. De auteur heeft op zijn eigen, herkenbare wijze (ritmische, klankrijke tekst) een fantasievol, bizar verhaal bedacht en de illustrator heeft dit aangevuld met prachtige gekleurde platen. Eenmaal is een fragment van het schilderij gebruikt als decor voor de ‘nieuwe’ hoofdpersoon. Een boeiende en originele confrontatie tussen oud en nieuw die zeker de interesse op kan wekken voor deze oude kunst. Vanaf ca. 8 jaar.

Kriebelpoten – Hans Post & Irene de Goede

De paginagrote aquarellen, waarin het jonge poesje Lika zowel in huis maar vooral ook in de lommerrijke omgeving op ontdekkingstocht gaat, vormen de kapstok om allerlei zeer herkenbare beestjes te bespreken. Naast het verhaal over Lika, zijn op elke bladzijde korte, informatieve stukjes opgenomen over vijf à zes dieren die meestal op de illustraties terug te vinden zijn. Deze teksten in een klein lettertype zijn zakelijk en prikkelen tot goed kijken. In totaal wordt iets verteld over 55 diertjes en dat varieert van een wesp tot een Vlaamse gaai en van een mol tot een vleermuis. Boven elk informatief tekstje is, heel natuurgetrouw, het betreffende diertje afgebeeld. Dit zeer verzorgd uitgegeven boek kan besproken worden met kinderen vanaf ca. 5 à 6 jaar; zelfstandig kunnen ze het lezen als ze ca. 8 jaar zijn.

Recensies van prentenboeken vind je ook op de site van Leesfeest.

Responses

  1. Bestaat er ook een powerpointpresentatie van ‘Het verhaal van de drie bomen’?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: