Gepost door: klaproos | 26 november 2012

Muzische Opvoeding 5: Dans (bewegingsexpressie)

De reden waarom deze post op zich liet wachten, laat zich raden: het is heel moeilijk om iets te vinden hoe je deze eindtermen thuis kunt doen. Misschien wat volksdansen met de (buurt)kinderen maar verder kwam ik (helaas) niet.

Wij zijn echter best wel met ‘dans’ bezig geweest alleen niet altijd met ‘expressie’, wij hebben de afgelopen jaren regelmatig rondom ‘ballet’ gewerkt. Nah, hoor ik u al denken, dat is niets voor die van ons…. :maar met een beetje creativiteit van u kant, en de archieven van klokhuis en uitzendinggemist.nl kunt  u zo iets ook rondom Hiphop of Streetdance doen. En misschien zijn er bij in de buurt wel workshops dans die je bij kunt wonen, wij waren veroordeelt tot jazzdance, en dat wordt het hem dus niet. Je kunt ook er voor kiezen ‘niets’ in je portfolio te stoppen maar dat lijkt mij minder raadzaam…

Hier onze bronnen rondom ‘ballet:

Wij begonnen met Barbie:

Barbie - Het Zwanenmeer.   Barbie - De Notenkraker.

Het is niet het echte werk, en er is aan ‘geknipt’ en ‘gesleuteld’ maar voor degenen met weinig zitvlees en veel dansbehoefte is dit een begin. Later werd barbie ‘vervangen’ door het ‘echte’ werk. Een DVD had voor ons als voordeel, dat we hem in stukjes konden kijken, tegelijk een puzzel konden maken, of tussen door naar het toilet konden gaan, want nog steeds duurt een vol ballet ‘lang’ voor een jong kind.

Later gingen we ‘ er-om-heen’ werken ondermeer met deze ‘zoekbladen’: http://tlc.howstuffworks.com/family/find-the-nutcracker1.htm maar er bestaan ook lapbooks:

http://scrapandlapbooks.blogspot.be/2010/11/well-it-is-finally-up-and-now-i-can.html

http://www.handsofachild.com/holiday-traditions-nutcrackers-curriculum.html

en heel veel knutsels en werkbladen:

Om meer grip op het verhaal te krijgen in een ballet lazen wij boeken met balletverhalen. Om dans in een breder context te plaatsen zou je zoiets kunnen gebruiken. Uiteindelijk hebben wij het ballet ‘echt’ bekeken in ‘ouderwetse’ kostuums, en onze dochter? Die heeft genoten!


Plaats een reactie

Categorieën